Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wandelroutes in Den Bosch: Ontdek de Schoonheid van de Stad

Den Bosch, ook wel bekend als ‘s-Hertogenbosch, is een stad vol geschiedenis, cultuur en natuurschoon. Deze stad in het zuiden van Nederland is de perfecte bestemming voor wandelliefhebbers. Of je nu een fervent wandelaar bent of gewoon op zoek bent naar een ontspannende wandeling door de stad, Den Bosch heeft voor ieder wat wils. In deze blog nemen we je mee langs enkele van de mooiste wandelroutes die deze stad te bieden heeft.

Historische Stadswandeling

Een bezoek aan Den Bosch is niet compleet zonder een wandeling door het historische stadscentrum. Begin je route bij de imposante Sint-Janskathedraal, een gotisch meesterwerk dat dateert uit de 14e eeuw. Vanaf hier kun je langs de oude stadsmuren wandelen, die ooit de stad beschermden tegen vijandelijke legers.

Hoogtepunten van de route:

  • Sint-Janskathedraal: Bewonder de prachtige architectuur en beklim de toren voor een adembenemend uitzicht over de stad.
  • De Binnendieze: Maak een rondvaart door de ondergrondse waterwegen van de stad en ontdek verborgen steegjes en historische gebouwen.
  • Het Noordbrabants Museum: Leer meer over de geschiedenis en kunst van Noord-Brabant in dit interessante museum.

Het Bossche Broek

Voor natuurliefhebbers is Het Bossche Broek een absolute aanrader. Dit natuurgebied ligt ten zuiden van het stadscentrum en biedt een oase van rust en groen. Het gebied bestaat uit weilanden, rietvelden en moerasbossen, en is de thuisbasis van een rijke variëteit aan flora en fauna.

Hoogtepunten van de route:

  • Vogelspotten: Neem je verrekijker mee en spot bijzondere vogels zoals de blauwborst en de ijsvogel.
  • Prachtige vergezichten: Geniet van het uitzicht op de skyline van Den Bosch vanaf de uitkijkpunten in het natuurgebied.
  • Rust en stilte: Ontsnap aan de drukte van de stad en kom helemaal tot rust in deze groene omgeving.

De Moerputten

Een andere populaire wandelroute is die door De Moerputten, een uniek natuurgebied net buiten Den Bosch. Dit gebied staat bekend om zijn uitgestrekte moerassen en de iconische Moerputtenbrug, een oude spoorbrug die tegenwoordig dienstdoet als wandelpad.

Hoogtepunten van de route:

  • Moerputtenbrug: Wandel over deze historische brug en geniet van het uitzicht over het moeraslandschap.
  • Bijzondere planten en dieren: Ontdek zeldzame plantensoorten zoals de vleesetende zonnedauw en spot libellen en vlinders.
  • Verken de vlonders: Volg de houten vlonderpaden die je door de meest natte delen van het natuurgebied leiden.

Landgoed Haanwijk

Op slechts een steenworp afstand van Den Bosch ligt Landgoed Haanwijk, een prachtig landgoed dat zich uitstekend leent voor een ontspannen wandeling. Het landgoed staat bekend om zijn statige lanen, historische boerderijen en sfeervolle bossen.

Hoogtepunten van de route:

  • Haanwijkse hoeve: Bezoek deze oude boerderij en proef lokale producten in het bijbehorende winkeltje.
  • Kasteel Maurick: Maak een kleine omweg naar dit nabijgelegen kasteel en geniet van een kopje koffie in het kasteelrestaurant.
  • Lommerrijke paden: Wandel over de schaduwrijke paden en geniet van de rust en het natuurschoon.

Zuiderplas

Voor een ontspannen wandeling langs het water is de Zuiderplas de ideale bestemming. Dit recreatiegebied ligt ten zuiden van Den Bosch en biedt tal van mogelijkheden voor een gezellige dag in de buitenlucht.

Hoogtepunten van de route:

  • Strand en zwemgebied: Neem een verfrissende duik in de plas of geniet van de zon op het strand.
  • Rondom de plas: Maak een wandeling rondom de plas en geniet van het uitzicht over het water.
  • Speelgelegenheden: Als je met kinderen op pad bent, kunnen zij zich uitleven in de speeltuin en op de speelweides.

Praktische Tips

  • Wandelkaart: Zorg ervoor dat je een goede wandelkaart meeneemt of gebruik maakt van een wandelapp om de routes te volgen.
  • Kleding en schoeisel: Draag comfortabele wandelschoenen en kleed je naar de weersomstandigheden.
  • Pauzes: Neem voldoende pauzes en geniet van een kopje koffie of een lunch bij een van de vele gezellige horecagelegenheden in en rondom Den Bosch.
  • Respecteer de natuur: Blijf op de aangegeven paden en laat geen afval achter in de natuurgebieden.

Conclusie

Den Bosch biedt een breed scala aan wandelroutes die je meenemen door zowel historische als natuurlijke locaties. Of je nu kiest voor een stadswandeling, een tocht door de moerassen of een ontspannen dag aan de Zuiderplas, je zult gegarandeerd genieten van de diverse landschappen en de rijke historie die deze Brabantse stad te bieden heeft. Trek je wandelschoenen aan en ontdek het prachtige Den Bosch!

Gerelateerde artikelen

Ontdek artikelen die overeenkomen met uw interesses

Terras in Den bosch

Terrasjes in Den Bosch: Genieten in de Zon

Den Bosch, of ‘s-Hertogenbosch zoals de stad officieel heet, staat bekend om haar gezellige sfeer, historische gebouwen en natuurlijk de heerlijke Bossche Bol. Maar wat deze Brabantse stad echt bijzonder